Eturauhastulehdus eli prostatiitti voi olla erittäin kipeä ja epämukava vaiva.

Eturauhanen on pieni rauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella ja ympäröi virtsaputkea. Se tuottaa ja varastoi siemennestettä. Eturauhasessa on pieniä eturauhastiehyitä, jotka avautuvat virtsaputkeen.

 

Eturauhasen liikakasvu, eturauhasen syöpä ja muut eturauhasen sairaudet koskevat yleensä vanhempia miehiä, mutta eturauhastulehdus voi tulla kaikenikäisille miehille. Tavallisimmin eturauhastulehduksen saa 30–50-vuotias mies. Kroonisen eturauhastulehduksen riski kasvaa iän myötä. Näin ollen yli 50-vuotiailla miehillä riski sairastua krooniseen eturauhastulehdukseen on 3 kertaa suurempi kuin 20-39 vuotiailla miehillä.

Pitkäaikainen eturauhastulehdus on krooninen tauti, jonka oireet voivat olla pysyviä tai ajoittaisia. Eturauhastulehdusta on vaikea hoitaa ja sillä on taipumus paheta. On tapauksia, joissa sairaus ei parane ollenkaan ja sen oireet jatkuvat läpi elämän. Sairaus ei yleisesti ottaen johda kuolemaan, mutta se aiheuttaa paljon kipuja ja heikentää elämänlaatua. Pitkäaikaisen eturauhastulehduksen syynä on vain harvoin bakteeriperäinen tulehdus. Eturauhasen ultraäänitutkimuksessa nähdään usein pieniä kalkkeumia. Oman teoriani mukaan oireet ovat sitä pahempia, mitä enemmän kiviä on. Voidaan olettaa, että kivien ympärille kasvaa bakteeripesäkkeitä, jotka tuottavat suojakseen erilaisia kalvoja ja aineita, jotta immuunijärjestelmä tai antibiootit eivät pääse vahingoittamaan niitä. Kivet ja bakteerit aiheuttavat eturauhaseen sekä mekaanista että kemiallista ärsytystä. Eturauhasen kiviä ei poisteta, sillä eturauhasta ei voida parantaa täydellisesti. Sen sijaan eturauhastulehduksen hoito on oireenmukaista.

Luokitus, Syyt, Oireet

Eturauhastulehduksen luokitusta päivitetään jatkuvasti. Yleisen ”National Institutes of Healthin (NIH) luokittelun mukaan eturauhastulehdus määräytyy neljään pääryhmään (Nickel 1999a);

Tyyppi I, acute bacterial prostatitis; akuutti bakteeriperäinen eturauhastulehdus
Tyyppi II, chronic bacterial prostatitis; krooninen bakteeriperäinen eturauhastulehdus
Tyyppi III, chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome (CP/CPPS); krooninen eturauhastulehdus/ krooninen lantion kipuoireyhtymä (CP/CPPS)
IIIa inflammatory; tulehduksellinen
IIIb non inflammatory; ei tulehduksellinen
Tyyppi IV, asymptomatic prostatitis; oireeton eturauhastulehdus.

Viime vuosina eturauhastulehduksen III-tyyppi on yleistetty PPPS:ksi (Primary prostate
pain syndrome), eli eturauhasen primaariseksi kipuoireyhtymäksi.

Oireet:
Virtsan tulon vaikeus
Katkoksia virtsaamisessa
Jomotuksen tunne eturauhasen seudulla ja sukupuolielimissä
Kipu eturauhasen seudulla
Kipu virtsaputkessa
Heikko virtsasuihku
Tihentynyt virtsaamistarve, joka vaikeuttaa arkielämää
Tunne, että virtsarakko ei tyhjene kunnolla
Tiheä virtsaamisen tarve öisin (nokturia)
Äkillinen ja voimakas virtsaamisen tarve
Virtsankarkailu
Kivulias siemensyöksy
Suorituskyvyn aleneminen seksissä
Elämänlaadun heikentyminen

Aiheuttajat:
Eturauhastulehdukseen aiheuttajat ovat erilaisia ja ne vaihtelevat. Yleensä se on erilaisten tekijöiden ja yhteensattumien yhteisvaikutus.

1. Tartunnalliset ja bakteriologiset tekijät
Jos akuutti infektio on selvä tapaus, niin mitä tarkoittaa jäännös- eli pysyvä mikrofloora? Tämä saattaa tulla lukijalle yllätyksenä, mutta virtsarakko, eturauhanen, sperma ja virtsaputki eivät ole steriilejä. Tästä syystä viljelyanalyysissä on aina tietynlainen bakteeripitoisuus. Oireet ilmenevät, kun hyvien ja huonojen bakteerien suhde on epätasossa. Asiaa mutkistaakseni voin vielä mainita, että myös suoliston mikrofloora vaikuttaa eturauhastulehdukseen. Todennäköisyyksien laskeminen ei todellakaan ole helppoa. On olemassa satoja erilaisia bakteereja ja niistä on tutkittu muutamia kymmeniä. Erilaiset muutokset immuunijärjestelmässä, kuten esimerkiksi antibioottikuurit, sokerin, alkoholin käyttö, suojaamaton seksi ja erityisesti anaaliseksi horjuttavat muutenkin herkän tasapainon.
2. Anatomiset aiheuttajat
Eturauhasen, lantionpohjan seudun tietty muoto ja rakenne. Esimerkiksi, jos anogenitaalisen alueen väli on lyhyt, on olemassa ”puristusriski”, jolloin muodostuu krooninen paine eturauhaseen ja sen hermorakenteisiin, varsinkin kun eturauhanen alkaa kasvamaan iän myötä. Myös laajat perämukamat heikentävät verenkiertoa. Eturauhasen erilaiset kasvutilanteet; jotkut potilaat oireilevat kun eturauhanen on 25g kokoinen, kun toiset eivät saa oireita vaikka eturauhanen on 100g kokoinen.
3. Geneettiset tekijät
Ihmisen geneettisessä koodissa on valmiina rakennettuna tiettyjen geenien olemassaolo, geenimuutokset, miten ne ilmenevät, miten ja milloin tulehdussolut kohtaavat, miten ne aktivoituvat sekä kuinka voimakkaan reaktion ne muodostavat tulehdusta vastaan. Ferrari ja Lada ovat molemmat autoja, mutta ne toimivat ja ajavat eri tavalla. Samoin tavoin kuin Mike Tyson ja naapurin Pekka; molemmat ovat miehiä, mutta he tappelevat ja lyövät aivan eri lailla.
4. Neuromuskulaariset tekijät
Kivun tunne on kompleksi prosessi tai ketju, joka koostuu tietyistä lenkeistä, jolloin virhe voi olla jokaisessa näistä lenkeistä:
A) Kipureseptorit tai -anturit. Niiden toimintahäiriöt voivat johtua tulehduksesta tai kemiallisista, fysikaalisista, kirurgisista (mekaanisista) vaurioista. Esimerkiksi noin 10% vaikean bakteeritulehduspotilaista tuntevat jatkuvan kivun, vaikka tulehdus olisi jo onnistuneesti hoidettu. Kofeiinin ja nikotiinin käyttö lisää hermojen ja niiden antureiden herkkätunteisuutta.
Reseptorien vauriot, suojapinnan oheneminen. Kun hampaaseen ilmestyy reikä, hermot ovat suojaamattomia ja siksi herkempiä. Myös eturauhasen kannalta, hermoanturit ovat suojaamattomassa ja herkässä tilassa, jos tulehduksen, leikkauksen tai trauman seurauksena eturauhasen suojakalvo on ohentunut 1mm kokoiseksi tavallisesta 4mm.
B. Häiriöt hermoissa ja hermosignaalien välittämisessä
Vaurioituneesta hermosta lähetetty kipusignaali on tavallista voimakkaampi, pitkäkestoisempi ja taukomaton. Hermohäiriö voi johtua tulehduksesta tai muista vaurioista. Hermostossa on myös olemassa hermoja/ järjestelmiä, joiden tehtävänä on hidastaa tai poistaa aiheettomia signaaleja. Luonnollisesti, mikään järjestelmä ei ole virheetön ja jokaisessa järjestelmässä voi esiintyjä häiriöitä, mikä aiheuttaa hermosignaalien esteetöntä välittämistä aivoihin. Pienimmätkin kiputuntemukset tuntuvat voimakkailta. Hermopinteet ja virheet hermojärjestelmissä, kuten venähdykset tuntuvat myös kipuna; esimerkiksi tavallisen virtsaamisen tunteen virtsaputkessa potilas voi virheellisesti aistia polttavaksi kivuksi.
C. Häiriöt aivojen tasolla, kipukeskuksissa.
E) Lantionpohjan seudulla sijaitsee tukisidekudosten verkosto, johon kuuluvat: nivelsiteet, lihakset, faskia, verisuonet ja niiden väliset hermot, eturauhanen ja virtsaputki. Häiriö tässä järjestelmässä voi aiheutua mistä tahansa virhetoiminnasta esim. fyysisestä ylirasituksesta tai loukkaantumisesta.
5. Endokriiniset (hormonaaliset) tekijät
Alhainen miessukupuolihormonin, testosteronin määrä saattaa aiheuttaa vaikeuksia seksielämässä. Yhdyntöjen määrä laskee, koska alhainen testosteronin määrä vaikuttaa negatiivisesti seksihaluihin ja potenssiin. Seksin puute taas puolestaan pahentaa eturauhasen erilaisia tulehdustiloja. On havaittu, että testosteronilla on tulehduksia torjuvia ominaisuuksia, joiden teho laskee myös testosteronin vähenemisen myötä. Naisten sukupuolihormonit, joita on myös miehillä, lisääntyvät iän myötä ja kehon rasvaprosentin lisääntyessä, minkä seurauksena eturauhanen kasvaa nopeammin ja oireet pahenevat. Näin ollen on todella tärkeää, että kehon ja kudosten mittasuhteet ovat hyvällä tasolla, enkä tarkoita tällä laihaa, mutta korkean rasvaprosentin omaavaa kehoa.
6. Immunologiset ja autoimmuunit tekijät
Kaikki autoimmuunisairaudet, mukaan lukien eturauhastulehdus, johtuvat immuunijärjestelmän toimintahäiriöistä. Tässä toimintahäiriössä omat suojasolut hyökkäävät omaa eturauhasta vastaan, mikä monien erilaisten tekijöiden tuloksena saa aikaan tulehduksen ja johtaa oireisiin.
7. Psykologiset tekijät
Kroonisen eturauhaskivun ja ihmisen persoonallisuuden psykologisten ominaisuuksien välisestä suhteesta on tutkittu vähän, mutta tutkimukset ovat olleet korkealaatuisia ja havainnollisia. On huomattu, että kroonisen eturauhasen kipuoireyhtymä esiintyy todennäköisemmin ihmisillä, jotka ovat sairastuneet masennukseen tai kärsivät ahdistuneisuushäiriöistä ja yliherkkyydestä. Todennäköisyyttä krooniseen eturauhasen kipuoireisiin kasvaa myös ihmisillä joilla on negatiivisia seksikokemuksia tai -traumoja, huono sosioekonominen asema, taipumusta katastrofiajatteluun tai stressiin.
On myös tärkeää muistaa, että kaikkien ihmisten kivun sietokyky on erilainen. Ihmiset on erilaisia, toiselle pieni naarmu tuottaa sietämätöntä kipua, kun taas toinen ei valita kivusta ollenkaan vaikka hänen kätensä olisi leikattu irti.
8. Seksuaaliset mieltymykset
Tähän ryhmään kuuluu kaikki seksielämään tai sen puuttumiseen liittyvät asiat. Selibaatti tai päinvastoin liian aktiivinen seksielämä, viivästynyt tai keskeytetty siemensyöksy voivat aiheuttaa eturauhastulehduksen.
Luulen, että jokainen lukija pystyy löytämään oman syynsä eturauhastulehdukseen sairastumiselle. Meidän tehtävänä on parantaa sairauden ennustetta tai kulkua vaikuttamalla hallinnassamme oleviin tekijöihin.


Tutkimusten mukaan pitkäaikaisesta eturauhastulehduksesta kärsii jopa 14 % suomalaisista miehistä. Maailmanlaajuisesti vaivasta kärsii 2–10 % miehistä.

Tutkimusten mukaan 10 % 30–40-vuotiaista miehistä, 20 % 40–50-vuotiaista miehistä, 50–60 % 60–70-vuotiaista miehistä ja 80–90 % yli 80-vuotiaista miehistä potee eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua.

Pitkäaikaisen eturauhastulehduksen ja hyvänlaatuisen liikakasvun yhdistelmä on yleinen ilmiö, joka pahentaa molempien sairauksien oireita ja nopeuttaa niiden etenemistä.

Ei siis ole yllättävää, että eturauhassairauksiin kiinnitetään paljon huomiota.

Valitettavasti kroonisen eturauhastulehduksen ja eturauhasen liikakasvun oireiden hoito on pitkäkestoinen prosessi, joka ei välttämättä aina tuota toivottuja tuloksia. Joskus perinteinen lääketiede ei auta tarpeeksi, vaan kivut ja epämukavuuden tunne jatkuvat. Jos lääkkeet eivät tepsi tai jopa aiheuttavat komplikaatioita tai sivuvaikutuksia (matala verenpaine, huimaus, siemensyöksyn puute, erektiohäiriöt), on aika kokeilla luontaistuotevaihtoehtoja.

Prostatop on Tampereen yliopistollisen sairaalan urologin kehittämä tehokas luontaistuote, joka auttaa eturauhasongelmissa. Sen vaikuttavia aineita on testattu kliinisesti tutkimuksissa, joissa sadat miehet ovat saaneet avun. Vaikuttavista aineista on ollut apua tuhansille miehille myös tutkimusten ulkopuolella. Prostatopissa käytetyt vaikuttavat aineet on siis vuosien saatossa todettu tehokkaaksi avuksi eturauhasongelmiin.

Prostatop voi auttaa myös sinua.

Tuote sisältää tehokkaita luonnollisia aineita.

Prostatop ei sisällä yhtään ylimääräistä ainetta.

Prostatop on kehitetty parantamaan elämänlaatuasi ja säästämään rahojasi.

Nyt on aika hoitaa eturauhanen kuntoon! Tilaa heti ja aloita Prostatop-kuuri.

Prostatop-kuurin suositeltu kesto riippuu lähtötilanteestasi. Tutkimusten mukaan kuurin keston on kuitenkin oltava vähintään kolme kuukautta. Koska krooninen eturauhastulehdus on pitkäaikainen sairaus ja eturauhasen liikakasvu on etenevä tila, luontaistuotteen vaikutuksen näkyminen vie aikaa. Jotta hoitovaikutukset saadaan pysyviksi, on tuotetta suositeltavaa käyttää melko pitkään tai jopa pysyvästi.